DOĞURGANLIĞI ARTIRMAK İÇİN NASIL BESLENMELİ?

DOĞURGANLIĞI ARTIRMAK İÇİN NASIL BESLENMELİ?

diyetisyenselen
10 Tarif | 11 Takipçi

Günümüzde hem genetik faktörler hem de yoğun ve stresli yaşam koşulları, maruz kalınan çevresel negatif faktörler sebebiyle kadın ve erkeklerde doğurganlık gün geçtikçe azalıyor. Harvard Üniversitesinde yapılan çalışmalar sağlıklı ve dengeli beslenmeye başlayarak hamile kalma olasılığınızı %80 oranında artırabileceğinizi vurguluyor.

 

DOĞURGANLIĞI ARTIRMAK İÇİN NASIL BESLENMELİ?_2

Peki doğurganlığı arttırmak için neler mi yapılmalı?

Folik asit alımı erkekte sperm kalitesini arttırıyor, kadında ise bebek sağlığı için kaçınılmaz. Hamilelikten 3 ay önce doktorunuza da danışarak folik asit desteğine başlayabilirsiniz. Besinlerden; muz, brokoli, çilek, turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler mutlaka tüketin.

Çinko, magnezyum ve demir alımı hamile kalma olasılığını arttırıyor. Ceviz, fındık, kümes hayvanları, yağsız kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, sütü aşırıya kaçmadan tüketin. Kan testinize göre gerekli olursa doktor ve diyetisyeninize sorarak takviye alabilirsiniz.

B kompleks vitaminleri doğurganlık için özellikle ayrı önem taşıyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagilleri bol miktarda yiyin.

Kompleks karbonhidratlar tüketin. Basit karbonhidrat tüketen (beyaz un, pirinç, patates) kadınların kompleks karbonhidrat tüketen (esmer pirinç, tam tahıllı ürünler, tam buğday ekmekleri) tüketen kadınlara göre %92 oranında yumurtalarında verimsizlik görülmüştür.

Proteinde özellikle bitkisel kaynaklı proteinleri tercih edin. Çok fazla hayvansal kaynaklı protein tüketen kadınların %39 oranında yumurtalarında verimsizlik görülmüştür. Protein açısından en iyi seçimler kurubaklagiller, fındık-ceviz gibi sert kabuklu tohumlar ve yumurta olacaktır.

Omega-3 hem vücut sağlığı hem de doğurganlık açısından çok faydalı! Haftada 2-3 kez balık (özellikle hamsi, uskumru, sardalya) tüketin. Tüketilemiyorsa mutlaka omega-3 desteğin alın.

Uzak durulması gerekenler; tek tip beslenme ve şok diyetler, konserve yiyecekler, tuz oranı yüksek yiyecekler, sakatatlar, şarküteri ürünleri, çok yağlı besinler ve kızartmalar; özellikle sigara ve alkoldür.

İdeal kiloda olmak hamile kalma olasılığını ve gebeliğin sağlıklı geçmesini sağlar. Harvard Üniversitesinde yapılan çalışmalarda; beden kitle indeksi 20-24 arasında olan kadınların kısırlık riskinin düşük olduğu görülmüştür. Son olarak beslenmenin yanı sıra hamilelik öncesi dönemde sıkıntı, üzüntü ve stresten uzak durarak hormonal dengeniz üzerinde olumlu etkiler yaratacağınızı ve böylece doğurganlığın artacağını unutmayın.

Sağlıkla ve keyifli günlere,

İlgili Tarifler

Haftanın Beğenileni
[[ recipe.title ]]

[[ recipe.website_username ]] / [[ recipe.day ]].[[ recipe.month ]].[[ recipe.year ]]


[[ recipe.prep_time ]] dk [[ recipe.difficulty ]]

Yorumlar

En yardımcı üç yorum
[[ comment.website_username ]]
[[ comment.day ]].[[ comment.month ]].[[ comment.year ]]

[[ comment.comment ]]

Yorum (0-)
Profile Picture
[[ comment.website_username ]]

[[ comment.day ]].[[ comment.month ]].[[ comment.year ]]

[[ comment.comment ]]

Yorum faydalı ([[comment.like]]) Yorum faydalı ([[comment.like]])

Profile Picture
[[ comment.website_username ]]

[[ comment.day ]].[[ comment.month ]].[[ comment.year ]]

[[ comment.comment ]]

Yorum faydalı ([[comment.like]]) Yorum faydalı ([[comment.like]])

Hemen üye ol, en güzel tariflerini herkesle paylaş!