Balkabağı birçok vitamin ve mineral içeren,lif açısından zengin bir meyvedir. Güçlü bir antioksidan olup,içerdiği A ve C vitaminleri ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan şekeri seviyesini düşürerek diyabet tedavisine yardımcı olur. Sadece etli kısmı değil,çekirdekleri de tam bir vitamin deposudur. Kış aylarında yavaşlayan sindirim sisteminin daha düzenli ve aktif çalışmasını sağlar. İçerdiği beta karoten ile kötü kolesterolün düşmesine ve kalp hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Potasyum bakımından oldukça zengindir,kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. İçeriğindeki karotenoidler cildin daha canlı görünmesini sağlar. 100 gramında sadece 26 kalori bulunan ,bol posalı balkabağı uzun süre tokluk sağlıyor.
Yerde yetişen bu bitki ilkbahar aylarının başında ekilip, Ekim - Kasım aylarında hasadı yapılır. Tohumdan yetiştirilir ve deniz etkisinin hissedildiği ılıman iklimi sever. Ülkemizde en çok Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir.
Son yıllarda tezgahlarda değişik balkabağı türleri görüyoruz. En sık gördüğümüz çeşitleri ve özelliklerinden bahsedeceğim.
Özellikle tatlı yaparken kullanılan bu tür Adapazarı Kabağı olarak coğrafi işaretle tescillenmiştir. Yoğun dokusu ile tatlı yapımına çok uygundur.
İnce kabuğu ,çabuk pişme özelliği ile her tarife uygundur. Boyutu küçük olduğundan içinin doldurulması kolaydır.
Armut şeklinde, kabuğu nispeten ince, yemek ve çorbalarda kullanabileceğiniz bir kabak türüdür.
Daha çok dekorasyon amaçlı kullanılırlar.
Çorbadan tatlıya kadar birçok tarifte kullanabileceğimiz balkabağını soframızdan eksik etmeyelim.
[[ recipe.website_username ]] / [[ recipe.day ]].[[ recipe.month ]].[[ recipe.year ]]
[[ recipe.prep_time ]] dk [[ recipe.difficulty ]]
Yorumlar
Yorum Ekle
[[ comment.day ]].[[ comment.month ]].[[ comment.year ]]
[[ comment.comment ]]
[[ comment.day ]].[[ comment.month ]].[[ comment.year ]]
[[ comment.comment ]]
[[ comment.day ]].[[ comment.month ]].[[ comment.year ]]
[[ comment.comment ]]
Hemen üye ol, en güzel tariflerini herkesle paylaş!