Kış aylarının soğuk, gri ve kasvetli havasından sonra baharın güneşli, içimizi aydınlatan günleri geliyor. Baharın gelişini kutlasak da bu dönemde gün gün değişen hava dengesizlikleri sebebiyle genel olarak bahar yorgunluğu şeklinde hissettiğimiz rahatsızlıklar ön plana çıkabiliyor.
Bahar aylarında havadaki elektrik yükü artıyor. Pozitif ve negatif yüklü iyonların artması da insan biyoritminde olumlu ya da olumsuz etkiler yaratıyor. Pozitif iyonlar insanı daha zinde hissettirirken, negatif iyonların artması insanın kendini daha halsiz hissetmesinde ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasında etkili oluyor. Ayrıca bahar aylarında, aslında vücudumuz daha aktif olmamızı sağlayacak hormonlar salgılamasına rağmen ortada vitamin eksikliği, beslenme bozukluğu varsa, vücut buna aynı uyumu gösteremiyor ve yorgunluk hissi artıyor.
Genel bir halsizlik, sabahları yataktan kalkamama, bitkinlik, alerjik reaksiyonların artması, eklem-kas ağrıları gibi belirtileri yaşıyorsanız siz de bahar yorgunu olabilirsiniz.
Yorgunluğu yenmek ve enerjiyi arttırmak için yapılması gerekenler:
- Öncelikle beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Bağışıklık sistemini etkileyen vitamin-mineral eksiklikleri yorgunluğun artmasına neden oluyor. Özellikle antioksidan içeriği yüksek A, C, E vitamini ve potasyum-çinko minerallerinden zengin beslenin. Bunun için sebze, meyve ağırlıklı ve lifli beslenmeye özen gösterin.
- Stresi azaltmak için B grubu vitaminler çok önemli! Özellikle bahar aylarında artan diyet yapma isteğiyle yanlış bir uygulama ile ekmeğin kesilmesi B grup vitamini eksikliğine ve bu da mutsuzluğa sebep oluyor. Tam tahıllı ekmekler, kepekli pirinç, bulgur, karabuğday, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünlerinden bolca B vitamini alın.
- Günlük su tüketimini 2-3 litre arasında tutun. Artan hava sıcaklığı ve vücut yüzeyi sıcaklığıyla su ihtiyacı artacaktır. Ayrıca vücudun susuz kalması yorgunluğu ve depresif modun artışını bile etkiliyor.
- Sentetik yerine pamuklu kumaşlardan üretilen giysiler tercih edin. Terleme metabolizmamızın ayarlanması ve havadaki elektrik yükünün dengelenmesi için vücudumuza yardımcı olacaktır.
- Fiziksel durumun haricinde ruh ve duygusal modunuzu da yükselten fiziksel aktivitelere katılımınızı arttırın. Özellikle açık havada bol oksijenle yapılan aerobik egzersizler yorgunluğun azalıp enerjinin artmasında çok etkili olacaktır. Yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet, dans gibi size mutluluk verecek bir egzersizi seçin.
- Çok hareketli sporlardan hoşlanmıyorsanız yoga, pilates gibi bir sporu tercih edin.
- Sabahları pencereyi açarak bol oksijenle, derin nefesler alın ve zaman varsa gevşeme hareketleri yapın.
- Uyku düzeni de bu dönemde olumsuz etkilenebilir. Bunu yenmek için her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalktığınıza emin olun.
- Uyku kalitesini arttırmak için akşam saatlerinde kafein içeren kahve, siyah ve koyu çay tüketiminden uzak durun. Saat 17:00’dan sonra rahatlatıcı bitki çaylarından papatya, rezene, yaseminli yeşil çayı tercih edin.
- Uyku öncesi ılık duş alın; Bahar aylarında artan polenlerden vücudun temizlenmesini sağlar. Aynı zamanda alerjik reaksiyonları ve stresi azaltır ve uykuya yardımcı olur.
- Özellikle çalışma saatlerinde dinlenme aralıklarınızı sıklaştırın ve düzene koyun.
- Çalışma ortamının iyi havalandığından ve oksijen aldığından emin olun. İşyerindeki ortamın çok sıcak veya soğuk olması da stresi ve halsizliği etkiler, orta seviyede tutulduğundan emin olun.
- İşyerindeki/evden çalışma durumunda oradaki veriminiz ve günlük hayattaki enerji seviyesi için mutlaka 3-4 saatte bir şeyler yiyin. Basit karbonhidrat oranı yüksek öğle yemeği ve ara öğünler uyku getirir ve halsizliği arttırır. Ara öğünlerin sağlıklı alternatiflerden oluşmasına dikkat edin.
Bahar yorgunluğunun altında yatan başka nedenler de olabilir. Eğer halsizlik, stres, uyku düzensizliği etkileri 2 haftadan uzun sürüyorsa mutlaka konunun uzmanı bir hekime ve diyetisyeninize başvurun. Tiroidin yavaş çalışması veya demir eksikliği gibi durumların varlığı bu hissiyatı tetikler ve bu süreyi uzatır. Yaz öncesi, bahar aylarında psikolojik olarak kışın alınan kiloları verme eğilimi olup hızlı kilo verme isteği artıyor. Bu dönemlerde gazete, internet, dergilerde görülen veya moda olan şok diyetler uygulanıp kilo kaybı olduğu sanılıyor. Ancak kaybedilen yalnızca su, kas kütlesi oluyor ve uzun vadede kısıtlı diyetlerle vücutta direnç oluşup sonrasında kilo verme zorlaşıyor. Buna engel olmak ve enerjinizin düşmemesi için mutlaka yaşam tarzı olabilecek sağlıklı beslenmeye geçiş yapın. Enerji dolu ve mutlu bir bahar dileğiyle...
[[ recipe.website_username ]] / [[ recipe.day ]].[[ recipe.month ]].[[ recipe.year ]]
[[ recipe.prep_time ]] dk [[ recipe.difficulty ]]
Yorumlar
Yorum Ekle
[[ comment.day ]].[[ comment.month ]].[[ comment.year ]]
[[ comment.comment ]]
[[ comment.day ]].[[ comment.month ]].[[ comment.year ]]
[[ comment.comment ]]
[[ comment.day ]].[[ comment.month ]].[[ comment.year ]]
[[ comment.comment ]]
Hemen üye ol, en güzel tariflerini herkesle paylaş!