[[ recipe.website_username ]] / [[ recipe.day ]].[[ recipe.month ]].[[ recipe.year ]]
[[ recipe.prep_time ]] dk [[ recipe.difficulty ]]
Bazı renklendiricileri içeren gıdaların etiketlerinde, renklendiricinin adı veya E kodu “Çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilir.” şeklinde ilave bilgi yer alması mevzuata göre zorunludur. Bu renklendiriciler: sunset yellow (E110), kinolin sarısı (E104), karmosin (E122), allura red (E129), tartrazin (E102) ve ponzo 4R (E124)’dir.
Gıda renklendiricicileri (E100-E199)
1.Doğal Renklendiriciler
2.Yarı Doğal Renklendiriciler
3.Sentetik Renklendiriciler
Azo Renklendiriciler
Triaril Metal Renklendiriciler
Ksanten Renklendiriciler
Kinolin Renklendiriciler
İndigoid Renklendiriciler
[[ recipe.website_username ]] / [[ recipe.day ]].[[ recipe.month ]].[[ recipe.year ]]
[[ recipe.prep_time ]] dk [[ recipe.difficulty ]]
Sen de tarifist'e üye ol, sana özel tarifleri yakala!
[[ recipe.website_username ]] / [[ recipe.day ]].[[ recipe.month ]].[[ recipe.year ]]
[[ recipe.prep_time ]] dk [[ recipe.difficulty ]]
TS 3792’ye göre üzüm pekmezi, tad durumuna göre;
- Tatlı pekmez
- Ekşi pekmez olmak üzere iki gruba ayrılır.
Üzüm pekmezi içerdiği Hidroksimetil furfural (HMF) miktarına göre;
- 1. sınıf, (HMF en çok 75ppm)
- 2. sınıf olmak üzere iki sınıfa ayrılır. (HMF en çok 150ppm)
Pekmeze uygulanan ısıl işlemin amacı, istenilen °briks değerine ulaşmak, mikrobiyal gelişmeyi engellemek ve enzimleri inaktive ederek bozulmanın önüne geçmektir. Ancak bu işlem neticesinde pekmezde yüksek miktarlarda HMF oluşabilmektedir. Pekmezde HMF oluşumunda hem maillard reaksiyonu hem de karamelizasyon mekanizmaları etkilidir.
Üzüm pekmezi katılaştırılmış olup olmadığına göre;
- Sıvı pekmez,
- Katı pekmez olmak üzere iki tipe ayrılır.
TS 3792’ ye göre üzüm pekmezinin duyusal özellikleri şunlardır;
- Üzüm pekmezi kendine has koku, renk ve tad da olmalı, yanık tadı ve yabancı koku bulunmamalıdır.
- Üzüm pekmezinin görünüşü kendine has ve homojen olmalıdır.
- Üzüm pekmezi tortusuz ve şekerlenmemiş olmalıdır.
- Katı pekmez kendine has renkte olmalı ve akışkan olmamalıdır.
- Pekmez diğer meyvelerin (incir, dut ve hurma gibi) çekirdek ve lif parçacıklarını ihtiva etmemelidir.
Yapılan farklı çalışmalarda pekmezlerdeki mineral değerlerinde farklılıklar görülmektedir. Bu farklılık, kullanılan meyve bileşiminden; dolayısıyla ekolojik koşullardan, pekmez üretim metotlarından ve ekstraksiyon koşullarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, kullanılan pekmez toprağının mineral madde içeriği de pekmezlerin mineral içeriklerini etkilemektedir. İnsan vücudunda Fe+2 doğrudan kullanılırken Fe+3’ün bazı proseslerle kullanılabilir hale getirilmesi gerekmektedir. Pekmezde (+2) değerlikli demirin bulunması, demirin vücutta kolaylıkla emilebilmesine yol açmakta ve günlük demir ihtiyacının büyük bir kısmının karşılanabilmesini sağlamaktadır. Eksikliğinde kemik 24 ve diş hastalıklarına neden olan, kan-sinir sistemi ve kan pıhtılaşmasında önemli rolü olan kalsiyum pekmez içerisinde bulunmakta, hatta günlük 50 gr pekmez tüketimiyle günlük kalsiyum ihtiyacı karşılanabilmektedir. Özellikle gençler, hamile ve emziren bayanlar için oldukça büyük önemi olan fosfor, pekmezde bulunan diğer bir mineraldir. Kan hücrelerinde şekerin enerjiye çevrilmesinde görev almaktadır. Böylece pekmezde bol miktarda bulunan glikoz ve fruktoz aynı gıda ile alınan fosfor ile birlikte daha kolay enerjiye çevrilebilmektedir. Potasyum ve sodyum osmotik basıncı ve pH dengesini ayarlayarak hücre içi enzim fonksiyonlarında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, potasyum kas kasılmalarında ve protein yapımında da görev almaktadır. Bu mineraller de pekmezde önemli miktarlarda bulunmaktadır ve günlük ihtiyacın karşılanmasında tabletler yerine doğal gıda ürünlerinin kullanılması tavsiye edilmektedir. Magnezyum da potasyum gibi sıvı dengesi ile ilgili olup kan ve sinirlerin düzenli çalışmasında rol oynamaktadır. Kalsiyum, potasyum ve magnezyum birlikte çalışmaktadırlar. Böylece bu üç minerali de içeren pekmezin beslenmedeki önemi daha da artmaktadır. Pekmez, düşük miktarlarda da olsa bazı vitaminleri bileşiminde bulundurmaktadır. Karbonhidratlardan enerji eldesinde, kalp atışlarının düzenlenmesinde ve sinir sisteminde önemli rol oynayan “thiamin (vitamin B1)”, enerji üretimi, enzim fonksiyonu, normal yağ asidi ve aminoasit sentezinde görev alan “riboflavin (vitamin B2)”, sindirim için gerekli olan hidroklorik asit üretimi için olduğu gibi, protein, yağlar ve karbonhidrat metabolizması için de tüm insanlar tarafından gereksinim duyulan “niasin” pekmezde bulunan vitaminlerdir.[[ recipe.website_username ]] / [[ recipe.day ]].[[ recipe.month ]].[[ recipe.year ]]
[[ recipe.prep_time ]] dk [[ recipe.difficulty ]]
Sen de tarifist'e üye ol, sana özel tarifleri yakala!